50e FD Column: Intensievere samenwerking met VS sluitstuk doordrukken inlichtingenwet

Deze column stond in Het Financieele Dagblad van 12 juli 2018. Volg deze link voor mijn eerdere FD columns.

Volgens premier Rutte was zijn bezoek aan president Trump vorige week een ‘huge success’. De media besteedden vooral aandacht aan financiële thema’s, uitgedragen door vijf meegereisde ceo’s. In de kantlijn signaleerde de Volkskrant dat Nederland daarnaast verdere samenwerking aangaat met de ‘Five Eyes’, het besloten militaire en inlichtingennetwerk van de VS, het VK, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Nederland kan nu scherpere deals sluiten met Amerikaanse wapenhandelaren. Daarnaast krijgt Nederland allicht meer inlichtingen van de Five Eyes, bijvoorbeeld rondom politieke topconferenties en militaire operaties. Desondanks heeft Nederland veel te verliezen van te nauwe banden met het Amerika van president Trump.

In Amsterdam is het grootste mondiale kruispunt van internetverkeer, de AMS-IX, gehuisvest.
In Amsterdam is het grootste mondiale kruispunt van internetverkeer, de AMS-IX, gehuisvest. Foto: Arie Kievit / Hollandse Hoogte

Vóór het referendum op 21 maart jl. over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv), beter bekend als de ‘sleepwet’, schreef ik dat een stem voor of tegen niet alleen gaat over terrorismebestrijding of privacy. Juist de geopolitieke ‘machtspositie van Nederland vormt een belangrijke drijfveer voor de controversiële internettap’ (FD, 25 januari). Wie toegang zoekt tot informatie en macht op het ­wereldtoneel moet immers zelf wat te bieden hebben. Deze ‘quid pro quo’-dynamiek stimuleert grootschalige privacyschendingen, mede onthuld door klokkenluider Edward Snowden en vergelijkbaar met dopinggebruik in de Tour de France. Hack of spioneer net iets meer dan de rest van het peloton, en win toegang tot de mondiale elite.

Nederland zet reputatie kampioen van het internationale recht en veilige datahaven op het spel

Nederland mocht tussen 2006 en 2011 al eens meekijken bij de Five Eyes, in ruil voorportofooncommunicatie in vijandige gebieden, die alleen Nederland kon afluisteren via kortegolfantennes in het Gelderse Eibergen. Nu mag Nederland zelfs meedoen, tegen een veel hogere prijs. In Nederland ligt namelijk op het grootste mondiale kruispunt van internetverkeer, de AMS-IX. Door ongefilterde data te leveren uit deze verkeersaders, ingewonnen met behulp van de sleepwet, mag Nederland als eerste continentale Europese natiestaat nog intensiever samenwerken met de Five Eyes.

Traditioneel profileert Nederland zich mondiaal als kampioen van het internationale recht en veilige datahaven. Die stabiliteit biedt een enorme aantrekkingskracht op het internationale bedrijfsleven en maatschappelijke middenveld. Door vooral vandaag de dag te dicht tegen de VS aan te kruipen, zet Nederland deze traditie op het spel. Heeft de Nederlandse bevolking ermee ingestemd dat binnengesleepte ‘rauwe’ internetdata van bedrijven, journalisten en politici direct beschikbaar worden voor het regime van Trump, zonder eerst geanalyseerd te zijn door onze eigen diensten? En dat de VS volgens Amerikaanse wetgeving en de Snowden-onthullingen deze data oneindig opslaan en analyseren, ook voor economische spionage? Levert het kabinet met de internettap niet alleen Nederland, maar ook de rest van de wereld uit aan de Five Eyes? Voedt het Nederlandse sleepnet zo de beleidsagenda van het trumpisme?

Meedoen met de Five Eyes was kennelijk het strategische doel van de Wiv

Nederland heeft zich in het referendum tegen deze consequenties van de Wiv uitgesproken. Toch heeft het kabinet vorige week in het Witte Huis anders besloten. Nog voordat het parlement heeft gedebatteerd over de na het referendum beloofde aanvullende waarborgen in de Wiv, juist ten aanzien van de internettap en datadeling met buitenlandse diensten. Het kabinet hecht weinig waarde aan de waarschuwingen dat de Amerikaanse grondwet buitenlanders geen enkele bescherming biedt zodra hun data in handen van Amerikaanse diensten komen. Meedoen met de Five Eyes was kennelijk het strategische doel van de Wiv.

De realpolitik van het kabinet breekt met democratische waarden en burgerlijke vrijheden. Waarschijnlijk zal het kabinet straks het parlement ervan willen overtuigen dat er na de toetreding tot de Five Eyes geen weg terug is. Maar er is geen enkele juridische garantie dat de VS, onder aanvoering van Donald Trumps mantra ‘America first’, Nederlandse belangen in de opgesleepte internetdata zal respecteren. Het is maar wat je een ‘huge success’ noemt, in een tijd dat onze manier van leven flink onder druk staat. In het debat over de aanvullende waarborgen in de Wiv mag het parlement laten zien dat het de democratie en rechtsstaat wél eerbiedigt.

91 thoughts on “50e FD Column: Intensievere samenwerking met VS sluitstuk doordrukken inlichtingenwet”

 1. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 2. It really is perfect time to make several plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to recommend you few useful points or advice. Maybe you can publish next articles referring to this post. I want to read more things about it!

 3. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 4. I would like to express my affection for your kindness in support of persons who really want guidance on that topic. Your real commitment to getting the solution all-around was exceedingly practical and has frequently enabled most people like me to reach their ambitions. Your own insightful guideline implies a whole lot to me and even more to my office colleagues. Thanks a lot; from everyone of us.

 5. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the captial of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  The Jewish people deny Jesus as their Messiah and have stated that their Messiah has been identified and is waiting to be revealed. They say this man will rule the world under a one world religion called “spiritualism”.

  They even printed a coin to raise money for the Temple with Donald Trumps face on the front and with king Cyrus'(who built the second Temple) behind him. On the back of the coin is an image of the third Temple.

  The Bible says this false Messiah who seats himself in the Third Temple will be thee antichrist that will bring about the Great Tribulation, though the Jewish people believe he will bring about world peace. It will be a false peace for a period of time. You can watch interviews of Jewish Rabbi’s in Israel speaking of these things. They have their plans set in place. It is only years away!

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically Revelation 13:16-18:

  He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name.” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we need two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  VISIT http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM TO SEE PROOF FOR THESE THINGS AND MUCH MORE! TELL YOUR FRIENDS AND FAMILY. SHARE THIS MESSAGE!

 6. I simply couldn’t leave your website before suggesting that I really loved the standard information a person supply to your guests? Is gonna be again regularly in order to check up on new posts

 7. Thanks for some other informative web site. The place
  else may I get that kind of info written in such a perfect approach?
  I’ve a challenge that I’m just now operating on, and I have been at the look out for such
  information.

 8. Hi, i read your blog from time to time and
  i own a similar one and i was just wondering if you get
  a lot of spam responses? If so how do you prevent it, any plugin or anything
  you can advise? I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

 9. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

 10. Admiring the commitment you put into your website and in depth information you present.

  It’s awesome to come across a blog every once in a while
  that isn’t the same outdated rehashed information. Fantastic read!
  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 11. muxkdwdekd,Thanks a lot for providing us with this recipe of Cranberry Brisket. I’ve been wanting to make this for a long time but I couldn’t find the right recipe. Thanks to your help here, I can now make this dish easily.

 12. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have developed some nice methods and we are looking to swap methods with other folks, please shoot me an email if interested.

 13. You’ve made some good points there. I checked on the net for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 14. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find
  It truly useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something back and aid others like you helped me.

 15. Thank you a bunch for sharing this with all
  of us you really recognize what you are speaking approximately!

  Bookmarked. Please additionally talk over with my
  site =). We will have a link trade contract among us

 16. Dalio pointed out that the gap between rich and poor has reached the highest level since the end of the 1930s, and now the wealthiest 1% of the population has more than the wealth of the bottom 90% of the population. So who is responsible for this dilemma? Dalio thinks that it should not be “evil rich” or “lazy poor”, but should be the capitalist system itself. Dalio pointed out.

 17. Hi there, i read your blog occasionally and
  i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much appreciated.

 18. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets
  I could add to my blog that automatically tweet my newest
  twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time
  and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything.

  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 19. I got this web site from my friend who shared with me on the topic
  of this web page and at the moment this time I
  am visiting this website and reading very informative articles at this place.

 20. I’m not sure exactly why but this blog is loading extremely slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 21. At the time of the heat, the money was invested in the stock market. That experience made the 69-year-old Dario finally become a global macro investor, and used this to shape the understanding of the economy and the market. Dalio believes that capitalism is the most effective mechanism for resource allocation in terms of raising living standards. But to this day, the capitalist system has little or no actual income growth for most people.

 22. You’re so cool! I do not suppose I’ve read through anything like
  that before. So great to find someone with some genuine thoughts on this subject matter.

  Really.. thanks for starting this up. This site is one
  thing that’s needed on the web, someone with some originality!

 23. Hello there! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or
  maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My site discusses a lot of the same topics as yours and
  I feel we could greatly benefit from each other. If you
  happen to be interested feel free to shoot me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 24. Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment
  didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say wonderful blog!

 25. Hi there, I think your site may be having internet browser compatibility issues.
  Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however, when opening in IE, it’s got some overlapping issues.
  I just wanted to give you a quick heads up! Besides that, fantastic blog!

 26. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.

 27. Have you ever considered publishing an ebook or guest
  authoring on other blogs? I have a blog based on the same ideas
  you discuss and would really like to have you share some stories/information.
  I know my subscribers would value your work. If you are even remotely interested,
  feel free to send me an e mail.

 28. Hello! I just now would like to supply a massive thumbs up for any wonderful information you could have here within this post. We are coming back to your blog post for further soon.

 29. Greetings, There’s no doubt that your blog could be having internet browser compatibility problems.
  Whenever I look at your website in Safari, it looks fine however, when opening in IE, it’s
  got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads
  up! Aside from that, fantastic site!

 30. When, for various reasons, I had to disclose what I was doing to doctors, or friends, or even strangers, I often had to clarify that I wasn’t trying for a child, just the chance to have one. Nurses met me with joy and encouragement. Fellow patients in the fertility clinic smiled at me like we were all in some secret hopeful club, all meeting in the same infertility Facebook groups and navigating the stress of learning how to do injections together. But for me, this wasn’t a cause for celebration, or even hope, it was a sobering reminder of the way my body would be changing over the next year, a hesitant gesture toward a future I wasn’t sure I’d be there to experience. In addition to the burden of the cost and the responsibility of the process, I was also keenly aware of the weight of what it meant to let myself hope for something that I had always wanted, and now might not be able to have, regardless of the quality of my eggs.

 31. After I initially commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and
  from now on every time a comment is added I receive four emails with the
  same comment. Perhaps there is an easy method you
  can remove me from that service? Cheers!

 32. Whether it’s messing with the cat, tearing apart your favorite pair of shoes, or just getting into general mischief, it’s hard to stay mad at them when they look so darn cute when caught.

 33. Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I’m impressed!
  Very helpful information specially the final part :) I take care of such
  info a lot. I was looking for this certain info for a long time.
  Thanks and best of luck.

 34. Can I simply say what a reduction to search out someone who truly is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know the way to carry an issue to light and make it important. Extra people have to learn this and perceive this aspect of the story. I cant imagine youre not more in style because you positively have the gift.

 35. Greetings! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a marvellous job!

 36. You have made some decent points there. I checked on the web for additional information about
  the issue and found most individuals will go along with your views on this
  web site.

 37. Although you don’t need to use a special laundry detergent for babies, sometimes these can be milder for children with sensitive skin. Just be sure to read the ingredients, and make sure the product is hypoallergenic (likely to cause fewer allergic reactions) and free of dyes and fragrances.

 38. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to
  assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.

  Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you
  access consistently fast.

 39. Howdy I am so delighted I found your web site,
  I really found you by error, while I was browsing on Yahoo for something else,
  Anyhow I am here now and would just like to say many thanks
  for a fantastic post and a all round enjoyable blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have
  bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the fantastic work.

 40. Hey! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came
  to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Terrific blog and amazing style and design.

 41. hello there and thank you for your information – I have
  certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several
  technical issues using this site, since I experienced to reload the web site many times previous to I
  could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK?

  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will
  very frequently affect your placement in google and can damage
  your high-quality score if ads and marketing with
  Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look
  out for much more of your respective exciting content.
  Ensure that you update this again very soon.

 42. I do not even know the way I stopped up here, however I thought this publish was good.

  I don’t recognize who you are but certainly you’re going to a famous blogger in case you aren’t already.
  Cheers!

 43. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very
  much appreciated.

Leave a Reply

Your email address will not be published.