50e FD Column: Intensievere samenwerking met VS sluitstuk doordrukken inlichtingenwet

Deze column stond in Het Financieele Dagblad van 12 juli 2018. Volg deze link voor mijn eerdere FD columns.

Volgens premier Rutte was zijn bezoek aan president Trump vorige week een ‘huge success’. De media besteedden vooral aandacht aan financiële thema’s, uitgedragen door vijf meegereisde ceo’s. In de kantlijn signaleerde de Volkskrant dat Nederland daarnaast verdere samenwerking aangaat met de ‘Five Eyes’, het besloten militaire en inlichtingennetwerk van de VS, het VK, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Nederland kan nu scherpere deals sluiten met Amerikaanse wapenhandelaren. Daarnaast krijgt Nederland allicht meer inlichtingen van de Five Eyes, bijvoorbeeld rondom politieke topconferenties en militaire operaties. Desondanks heeft Nederland veel te verliezen van te nauwe banden met het Amerika van president Trump.

In Amsterdam is het grootste mondiale kruispunt van internetverkeer, de AMS-IX, gehuisvest.
In Amsterdam is het grootste mondiale kruispunt van internetverkeer, de AMS-IX, gehuisvest. Foto: Arie Kievit / Hollandse Hoogte

Vóór het referendum op 21 maart jl. over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv), beter bekend als de ‘sleepwet’, schreef ik dat een stem voor of tegen niet alleen gaat over terrorismebestrijding of privacy. Juist de geopolitieke ‘machtspositie van Nederland vormt een belangrijke drijfveer voor de controversiële internettap’ (FD, 25 januari). Wie toegang zoekt tot informatie en macht op het ­wereldtoneel moet immers zelf wat te bieden hebben. Deze ‘quid pro quo’-dynamiek stimuleert grootschalige privacyschendingen, mede onthuld door klokkenluider Edward Snowden en vergelijkbaar met dopinggebruik in de Tour de France. Hack of spioneer net iets meer dan de rest van het peloton, en win toegang tot de mondiale elite.

Nederland zet reputatie kampioen van het internationale recht en veilige datahaven op het spel

Nederland mocht tussen 2006 en 2011 al eens meekijken bij de Five Eyes, in ruil voorportofooncommunicatie in vijandige gebieden, die alleen Nederland kon afluisteren via kortegolfantennes in het Gelderse Eibergen. Nu mag Nederland zelfs meedoen, tegen een veel hogere prijs. In Nederland ligt namelijk op het grootste mondiale kruispunt van internetverkeer, de AMS-IX. Door ongefilterde data te leveren uit deze verkeersaders, ingewonnen met behulp van de sleepwet, mag Nederland als eerste continentale Europese natiestaat nog intensiever samenwerken met de Five Eyes.

Traditioneel profileert Nederland zich mondiaal als kampioen van het internationale recht en veilige datahaven. Die stabiliteit biedt een enorme aantrekkingskracht op het internationale bedrijfsleven en maatschappelijke middenveld. Door vooral vandaag de dag te dicht tegen de VS aan te kruipen, zet Nederland deze traditie op het spel. Heeft de Nederlandse bevolking ermee ingestemd dat binnengesleepte ‘rauwe’ internetdata van bedrijven, journalisten en politici direct beschikbaar worden voor het regime van Trump, zonder eerst geanalyseerd te zijn door onze eigen diensten? En dat de VS volgens Amerikaanse wetgeving en de Snowden-onthullingen deze data oneindig opslaan en analyseren, ook voor economische spionage? Levert het kabinet met de internettap niet alleen Nederland, maar ook de rest van de wereld uit aan de Five Eyes? Voedt het Nederlandse sleepnet zo de beleidsagenda van het trumpisme?

Meedoen met de Five Eyes was kennelijk het strategische doel van de Wiv

Nederland heeft zich in het referendum tegen deze consequenties van de Wiv uitgesproken. Toch heeft het kabinet vorige week in het Witte Huis anders besloten. Nog voordat het parlement heeft gedebatteerd over de na het referendum beloofde aanvullende waarborgen in de Wiv, juist ten aanzien van de internettap en datadeling met buitenlandse diensten. Het kabinet hecht weinig waarde aan de waarschuwingen dat de Amerikaanse grondwet buitenlanders geen enkele bescherming biedt zodra hun data in handen van Amerikaanse diensten komen. Meedoen met de Five Eyes was kennelijk het strategische doel van de Wiv.

De realpolitik van het kabinet breekt met democratische waarden en burgerlijke vrijheden. Waarschijnlijk zal het kabinet straks het parlement ervan willen overtuigen dat er na de toetreding tot de Five Eyes geen weg terug is. Maar er is geen enkele juridische garantie dat de VS, onder aanvoering van Donald Trumps mantra ‘America first’, Nederlandse belangen in de opgesleepte internetdata zal respecteren. Het is maar wat je een ‘huge success’ noemt, in een tijd dat onze manier van leven flink onder druk staat. In het debat over de aanvullende waarborgen in de Wiv mag het parlement laten zien dat het de democratie en rechtsstaat wél eerbiedigt.

10 thoughts on “50e FD Column: Intensievere samenwerking met VS sluitstuk doordrukken inlichtingenwet”

 1. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 2. It really is perfect time to make several plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to recommend you few useful points or advice. Maybe you can publish next articles referring to this post. I want to read more things about it!

 3. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 4. I would like to express my affection for your kindness in support of persons who really want guidance on that topic. Your real commitment to getting the solution all-around was exceedingly practical and has frequently enabled most people like me to reach their ambitions. Your own insightful guideline implies a whole lot to me and even more to my office colleagues. Thanks a lot; from everyone of us.

 5. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the captial of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  The Jewish people deny Jesus as their Messiah and have stated that their Messiah has been identified and is waiting to be revealed. They say this man will rule the world under a one world religion called “spiritualism”.

  They even printed a coin to raise money for the Temple with Donald Trumps face on the front and with king Cyrus'(who built the second Temple) behind him. On the back of the coin is an image of the third Temple.

  The Bible says this false Messiah who seats himself in the Third Temple will be thee antichrist that will bring about the Great Tribulation, though the Jewish people believe he will bring about world peace. It will be a false peace for a period of time. You can watch interviews of Jewish Rabbi’s in Israel speaking of these things. They have their plans set in place. It is only years away!

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically Revelation 13:16-18:

  He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name.” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we need two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  VISIT http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM TO SEE PROOF FOR THESE THINGS AND MUCH MORE! TELL YOUR FRIENDS AND FAMILY. SHARE THIS MESSAGE!

 6. I simply couldn’t leave your website before suggesting that I really loved the standard information a person supply to your guests? Is gonna be again regularly in order to check up on new posts

 7. Thanks for some other informative web site. The place
  else may I get that kind of info written in such a perfect approach?
  I’ve a challenge that I’m just now operating on, and I have been at the look out for such
  information.

Leave a Reply

Your email address will not be published.