51e FD Column: In China’s cyberwereld is niet vrijheid, maar gehoorzaamheid de norm

Deze column stond in Het Financieele Dagblad van 6 september 2018. Volg deze link voor mijn eerdere FD columns.

Vandaag heeft China te dealen met ‘Westerse’ uitvindingen als het zeerecht, internet en de Wereldhandelsorganisatie. Morgen dreigt China de technologische realiteit voor het Westen te dicteren. Een verdeeld Westen dient zich nu met urgentie te bezinnen op de vraag wat een menswaardig bestaan is in een hypertechnologische wereld waarin Chinese technologie ons leven gaat beïnvloeden.

Illustratie: Hein de Kort

Decennialang legden vooral de VS en de EU de technologische en ethische fundamenten onder de netwerksamenleving van vandaag, zoals connectiviteit en het communicatiegeheim. In China bestaat al jaren binnen de ‘Great Firewall’ eenafgeschermde, nationale netwerksamenleving waarin niet vrijheid van de mens maar gehoorzaamheid aan de overheid de norm is. En nu krijgt de nieuwe wereldmacht steeds steviger grip op de ontwikkeling van de mondiale technologische omwentelingen van morgen, zoals kunstmatige intelligentie (KI) en kwantumcomputing.

Urgentie vereist

Trage Europese Unie en afbrokkelende VS moeten menswaardig alternatief bieden in een hypertechnologische wereld waarin Chinese technologie ons leven gaat beïnvloeden

De basistechnologieën onder het mondiale internet zijn in de VS en de EU ontwikkeld en doorspekt met idealen over een menswaardig bestaan. Het internet protocol (IP) is bijvoorbeeld een typische Amerikaanse uitvinding: open en inclusief, iedereen kan een computer verbinden en meedoen. Tegelijkertijd is privacy geen kernelement van het IP. Was het IP ooit uitgevonden in het privacybewuste Duitsland van nu, dan was de veiligere extensie IPsec, waarin iedere verbinding meteen ook wordt versleuteld, allicht de standaard geworden. Iedere technologie behelst immers politieke keuzes.

In China is de netwerksamenleving in deafgelopen jaren sneller doorontwikkeld dan in het Westen. De integratie van de online en offline wereld is op alle terreinen, vooral in retail en e-payments, mondiaal leidend. Zelfs Amerikaanse topondernemers zeggen – privé – dat zij het moordende tempo niet kunnen bijbenen. China voert sinds kort ranglijstjes aan van wetenschappelijke publicaties op het terrein van KI en kwantumcomputing. Investeringen in onderzoek door bedrijven en overheid zijn astronomisch en onvergelijkbaar met de trage EU en de afbrokkelende VS, waar president Trump budgetten juist stevig inkort.

Tegelijkertijd draait het surveillanceapparaat van de Chinese overheid op volle toeren. De slotaflevering van Ruben Terlou’s VPRO-serie ‘Door het hart van China’ brengt prachtig in beeld hoe de Chinese overheid nieuwe technologieën inzet om burgers preventief te selecteren op ongewenstheid. Wie in miljoenenstad Shenzhen vijf keer door het rode voetgangerslicht loopt, belandt als paria op een zwarte lijst en komt niet meer in aanmerking voor basisvoorzieningen, zoals een lening.

Ashby’s wet

Het Chinese antwoord op een complexe samenleving is om zowel de controlemechanismen alomvattend te maken als onvoorspelbaar gedrag uit te bannen

Eigenlijk past China zo de ‘Law of Requisite Variety’ (1956) van cybernetics visionair Ross Ashby eng goed toe. Kort samengevat theoretiseerde Ashby dat je een systeem – een lichaam, computer of samenleving – pas kunt beheersen, als zijn controlemechanismen geavanceerder zijn dan de verschijningsvormen van dat systeem.

Dit geniale idee heeft op maatschappelijke schaal verregaande gevolgen. In het relatief vrije Westen snappen beleidsmakers stilaan dat de realiteit te complex is om in kunstmatige algoritmes te vatten. Microsoft lanceerde zonder menselijke interventie een KI-chatbot die zich in de praktijk al snel ontwikkelde tot een smerige racist. Het Chinese antwoord op een complexe samenleving is om, geheel in lijn met Ashby’s wet, zowel de controlemechanismen alomvattend te maken alsonvoorspelbaar gedrag uit te bannen. Die idealen gaan, net als het IP destijds, nu deel uitmaken van de hoogwaardige Chinese KI- en kwantumtechnologie van morgen. In China’s dystopie dient de mens de centrale overheid, niet andersom.

Wat stelt het Westen tegenover deze Chinese denkwijze? President Trump wil liever twitteren dan mensen helpen. De EU heeft met de veelbesproken aanscherping van de privacywetgeving laten zien dat het mondiaal kan inspireren: recent namen zowel India als Brazilië identieke privacywetgeving aan. De EU ontwikkelt al voorzichtig wat ideeën over KI, maar is nog te weinig ambitieus.

De uitdagingen en concurrentie zijn groot, op het gebied van wetenschap, ondernemingsdrift en vooral de werving van talent. Toch moet Europa mondiaal inspireren door de mens centraal te stellen in de technologie van morgen. Anders wacht ons in de mondiale netwerksamenleving een extreme toekomst.

48 thoughts on “51e FD Column: In China’s cyberwereld is niet vrijheid, maar gehoorzaamheid de norm”

 1. My partner and I stumbled over here different website and thought I
  should check things out. I like what I see so now i am following you.
  Look forward to going over your web page again.

 2. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any tips for newbie blog writers? I’d definitely appreciate it.

 3. Hiya very cool site!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally¡KI am happy to search out so many useful information here within the submit, we’d like develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 4. Howdy! This article couldn’t be written any better! Looking through
  this article reminds me of my previous roommate! He continually
  kept preaching about this. I’ll forward this post to him.
  Pretty sure he’s going to have a great read. Thanks for sharing!

 5. Hello are using WordPress for your blog platform? I’m new
  to the blog world but I’m trying to get started and set up my
  own. Do you require any html coding knowledge to make
  your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 6. “The capitalist countries must have a strong force from the highest leadership, and declare the income\/wealth/opportunity gap is a national emergency and assume the responsibility of redesigning the system so that it can function better.

 7. Does your website have a contact page? I’m having problems locating
  it but, I’d like to send you an email. I’ve got some creative
  ideas for your blog you might be interested in hearing.

  Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.

 8. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the captial of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  Jewish Rabbis have publicly announced that their Messiah will be revealed in the coming years who will be a leader and spiritual guide to all nations, gathering all religions under the worship of one God.

  Biblical prophecy tells us that this Jewish Messiah who will take the stage will be the antichrist “who opposes and exalts himself above all that is called God or that is worshiped, so that he sits as God in the temple of God, showing himself that he is God” (2 Thessalonians 2:4). For a time, he will bring about a false peace, but “Therefore when you see the ‘abomination of desolation,’ spoken of by Daniel the prophet, standing in the holy place (Matthew 24:15)…then there will be great tribulation, such as has not been since the beginning of the world until this time, no, nor ever shall be” (Matthew 24:21).

  “Little children, it is the last hour; and as you have heard that the Antichrist is coming, even now many antichrists have come, by which we know that it is the last hour” (1 John 2:18).

  “The coming of the lawless one is according to the working of Satan, with all power, signs, and lying wonders, and with all unrighteous deception among those who perish, because they did not receive the love of the truth, that they might be saved. And for this reason God will send them strong delusion, that they should believe the lie, that they all may be condemned who did not believe the truth but had pleasure in unrighteousness” (2 Thessalonians 2:9-12).

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically in Revelation 13:16-18:

  “He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.”

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. This Mark couldn’t be spiritual because the word references two different physical locations. If it was spiritual it would just say in the forehead. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  “Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we needed two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  Visit http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM to see proof for these things and why the Bible trul is the word of God!

  If you haven’t already, it is time to seek God with all your heart. Jesus loves you more than you could imagine. He wants to have a relationship with you and redeem you from your sins. Turn to Him and repent while there is still hope! This is forever…God bless!

 9. Sanders, a leading Democratic presidential contender, said during a CNN town hall that he believes every American citizen — presumably meaning those at least 18 years old — should have the right to vote, even felons serving life sentences.

 10. Hey there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where
  I could get a captcha plugin for my comment
  form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?
  Thanks a lot!

 11. I am no longer sure where you’re getting your information, however great topic.

  I needs to spend some time finding out much more or figuring out more.
  Thanks for wonderful information I used to be in search of this information for my mission.

 12. Heya great website! Does running a blog like this
  require a large amount of work? I have no expertise in programming
  but I was hoping to start my own blog in the near future. Anyway, should you have any ideas or tips for
  new blog owners please share. I understand this is off topic but I just needed to ask.
  Kudos!

 13. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s equally educative and interesting,
  and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
  The problem is something which too few folks are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I came across this in my search for something regarding this.

 14. Caring for sensitive skin is delicate business, especially when it comes to your child. Chances are, you’re probably doing everything you can to help prevent any itching, burning, dryness or irritation.

 15. Thanks for ones marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you might be a great author.
  I will ensure that I bookmark your blog and will often come back someday.

  I want to encourage you to continue your great work, have a nice day!

 16. Hello very nice website!! Guy .. Beautiful .. Wonderful
  .. I will bookmark your site and take the
  feeds also? I’m happy to seek out a lot of useful information right here in the post, we need work out more techniques in this regard,
  thank you for sharing. . . . . .

Leave a Reply

Your email address will not be published.