33e FD Column: Toetsing van wetten aan de Grondwet is juist nu noodzakelijker dan ooit

Klik op het plaatje om de column uit de krant te lezen. De tekst staat ook hieronder omdat Hans daar altijd om zeurt. Volg deze link voor mijn eerdere FD columns.

Toetsing van wetten aan de Grondwet is juist nu noodzakelijker dan ooit

Met de verkiezingen voor de deur en opgeschrikt door de wereldwijde populismegolf besteden politieke partijen, media en burgers ineens veel aandacht aan grondrechten als privacy en antidiscriminatie. Maar een diepere en nog belangrijkere kwestie komt nauwelijks aan bod in programma’s, debatten en in de media. In Nederland mogen rechters wetten van het parlement niet toetsen aan de Grondwet.

Dat betekent in feite dat Nederlandse politici geen tegenspraak hoeven dulden van rechters bij het maken van wetten, juist nu de Nederlandse Orde van Advocaten op 14 februari concludeerde dat 40% van de verkiezingsprogramma’s ‘regelrecht in strijd zijn met de rechtsstaat’. Een volgende parlement kan dit achterhaalde verbod met een tweederde meerderheid opheffen. In tijden van populisme, discriminatie en machtspotentaten zou constitutionele toetsing als fundamentele veiligheidsklep voor onze grondrechten een centraal verkiezingsthema moeten zijn.

illustratie: Hein de Kort
illustratie: Hein de Kort

 

Vanwege het toetsingsverbod, vastgelegd in artikel 120 van de Grondwet, kunnen Nederlanders wetten alleen juridisch aanvechten met een beroep op het minimale beschermingsniveau uit internationale verdragen. Constitutionele toetsing is in de ons omringende gezonde democratieën volstrekt normaal. Deze toetsing beschermt burgers tegen goedbedoelde parlementaire fouten en kwaadwillende dictators. Bovendien stelt toetsing burgers en rechters in staat de Grondwet na grote maatschappelijke en technologische veranderingen, zoals het internet, te actualiseren.

Neem de kapitale missers van de grote grondwetsherziening van 1983, toen technologieën als de ‘drukpers’ (artikel 7) en de ‘telegraaf’ (artikel 13) in de Grondwet bleven staan. Door zulke techniekafhankelijke formulering en het uitblijven van rechterlijke actualisering is de Grondwet hopeloos verouderd. In Duitsland heeft het Constitutionele Hof in 2008 een bescherming van de ‘vertrouwelijkheid en integriteit van IT-systemen’ geformuleerd uit het grondrecht op persoonlijke waardigheid, omdat burgers een slordige wet aanvochten die de politie liet terughacken zonder waarborgen. In het huidige Nederlandse debat over terughacken door de politie speelt de Grondwet geen enkele rol van betekenis.

Het Nederlandse toetsingsverbod dateert uit 1848. Het gangbare verhaal is dat politici de vrijwel absolute macht van koning Willem I en II met een grondwetswijziging wilden inperken en koningsgezinde rechters wantrouwden. In feite wilde de regering toen de onschendbaarheid van de wet niet prijsgeven. Alleen de liberaal Thorbecke pleitte voor toetsing. Misschien speelde mee dat hij als enige uit zijn grondwetscommissie geen minister mocht worden. Hoe dan ook, constitutionele toetsing is in Nederland niet zozeer een kwestie van vertrouwen in de rechter, maar een kwestie van macht.

Desondanks is het opheffen van het Nederlandse toetsingsverbod binnen handbereik. De eerste stap in de goede richting is tien jaar terug gezet door Femke Halsema (GL). Haar wetsvoorstel voor rechterlijke toetsing aan de klassieke grondrechten — en niet aan sociale grondrechten zoals het recht op onderwijs — haalde de vereiste tweederde meerderheid in beide Kamers, in 2004 en 2008. Zelfs Groep Wilders stemde toen voor de toetsingsmogelijkheid, blijkbaar nog zoekende naar een ideologie om de ‘Wille zur Macht’ gestalte te geven. Daarna moest het voorstel nog eens door beide Kamers, een vereiste voor de aanpassing van de Grondwet, maar tot ieders verbazing trok regeringspartij VVD in 2014 ineens haar steun in. Regeren en de macht spreiden zijn blijkbaar innerlijk tegenstrijdig.

Grondrechten staan momenteel onder druk in buitenland en binnenland

Naast machtspolitici zijn alleen de confessionelen, oerconservatieve staatsrechtsgeleerden en populisten tegen toetsing. Het verrast dan ook niet, dat juist de VVD, CDA en PVV belabberd scoren in de analyse van de advocaten. De VVD wil zelfs de directe werking van internationale verdragen afschaffen. Mijn vakbroeders hadden dit niet verwacht van de VVD en noemen het voorstel terecht ‘echt griezelig’.

Iedereen voelt nu aan dat grondrechten in buiten- en binnenland onder druk staan. In de VS is iedere weldenkende burger blij dat rechters de macht van de president controleren. Het is waardevol dat veel verkiezingsprogramma’s aandacht besteden aan privacy en antidiscriminatie, maar de fundamentelere vraag is waarom Nederlanders niet bij een Nederlandse rechter de Nederlandse Grondwet kunnen laten toetsen. De politiek moet dat steunen. Juist nu.

29 thoughts on “33e FD Column: Toetsing van wetten aan de Grondwet is juist nu noodzakelijker dan ooit”

 1. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this website.

  I’m hoping to see the same high-grade blog posts from you in the future as well.
  In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own website now ;)

 2. Woah! I’m really loving the template/theme of this website.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s
  challenging to get that “perfect balance” between usability and visual appearance.

  I must say you’ve done a awesome job with this. Additionally, the blog loads very quick for me on Safari.
  Superb Blog!

 3. I wanted to compose you the tiny remark to finally thank you over again with your extraordinary concepts you’ve featured here. This has been shockingly generous of you in giving openly precisely what a lot of folks could possibly have marketed as an electronic book in making some profit on their own, especially given that you might have done it if you ever desired. The tricks likewise worked like the fantastic way to recognize that some people have the identical eagerness just like my very own to know the truth more when it comes to this issue. Certainly there are a lot more pleasurable sessions up front for people who find out your website.

 4. Hey there, You have done a fantastic job. I will definitely digg
  it and personally recommend to my friends.

  I am sure they’ll be benefited from this website.

 5. Hello there I am so glad I found your blog, I really found you by mistake,
  while I was browsing on Google for something else, Regardless I am
  here now and would just like to say thank you for a marvelous post and a all round
  interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over
  it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep
  up the great job.

 6. Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my
  blog jump out. Please let me know where you got your theme.
  Cheers

 7. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web site provided us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our
  entire community will be grateful to you.

 8. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious
  what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a
  pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% sure.

  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

 9. Hello there! I know this is somewhat off topic
  but I was wondering which blog platform are you using for this site?
  I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m
  looking at options for another platform. I would be fantastic if you could
  point me in the direction of a good platform.

Leave a Reply

Your email address will not be published.