56e FD Column: Onderhuidse chips op de werkvloer dienen vooral controle werknemers

Deze column stond in Het Financieele Dagblad van 15 november 2018. Volg deze link voor mijn eerdere FD columns.

Engelse vakbonden liggen niet alleen wakker van de brexit. De belangrijkste Britse vakbond, de Trades Union Congress, sloeg afgelopen maandag ook groot alarm over de wens van verschillende Engelse bedrijven om hun werknemers te injecteren met microchips ter grootte van een rijstkorrel.

 

Illustratie: Hein de Kort voor het FD

 

In het artikel ‘Alarm over talks to implant UK employees with microchips’ berichtte de Britse krant The Guardian zondag dat de Britse leverancier BioTeq en Zweedse evenknie Biohax met allerlei Britse bedrijven hebben gesproken over identificatie en het monitoren van werknemers met behulp van onderhuidse digitale technologie. Vooral financiële en juridische dienstverleners en de hoogwaardige maakindustrie zouden interesse hebben in onderhuidse microchips. 

Gebruiksgemak

Britse accountants en advocaten zullen vast niet morgen al microchips in hun lichaam moeten dulden. Toch is de trend fascinerend. Digitale technologie kroop al achter de voordeur en in onze broekzak. De volgende barrière is ons lichaam. De symbiose van lichaam en technologie reikt al veel verder dan de meeste mensen denken en kent fascinerende toepassingen, vooral voor mensen met een lichamelijke beperking.

Maar welk probleem lost het digitaal brandmerken van de beroepsbevolking eigenlijk op? Verpakt als gebruiksgemak, is de daadwerkelijke wens van zulke microchips de steeds verdergaande controle over het gedrag van werknemers.

Het Engelse Bioteq zou nu bij een bank proefdraaien en spreken met Engelse bedrijven waar wereldwijd tienduizenden mensen werken. The Guardian vroeg het de ‘big four’ accountancykantoren. KPMG, PwC en EY verklaarden stellig niet te overwegen hun werknemers met microchips te implanteren. Deloitte, interessant genoeg, weigerde commentaar. Biohax heeft in Zweden al bij ruim vierduizend treinreizigers onderhuidse chips aangebracht, in een pilot met de Zweedse spoorwegen waarbij burgers de Zweedse OV-chipkaart onderhuids kunnen laten injecteren.

Volgens Bioteq en Biohax kost een onderhuidse microchip tussen €100 en €300. De goedkope variant verschaft alleen toegang tot de werkruimte, pc of trein via een op de chip geplaatste code of saldo. De dure variant kan twee kanten op communiceren. Om bijvoorbeeld via een app je persoonlijke profiel op je chip te updaten, zodat collega’s in een straal van tien meter kunnen zien wat je functie is, of tutoyeren je ding is en wat je hobby’s zijn. En op de lange termijn zouden onderhuidse chips kosteneffectief zijn, omdat je ze nu eenmaal niet kwijtraakt. Chips zouden ook data-gedreven besluitvorming mogelijk maken over werkprocessen. De bedrijven laten in de media achterwege de evidente mogelijkheden te bespreken om het functioneren van werknemers te beoordelen op basis van wat de chip over hun gedrag zegt.

Hacken

Bij zulke digitaliseringsambities liggen altijd dezelfde risico’s op de loer; in vaktermen bekend als systeemdwang en ‘function creep’. De vakbonden zijn terecht bezorgd dat werkgevers de onderhuidse chips op den duur (on)bewust zullen verplichten, en dat de datastromen van eenmaal geïnjecteerde microchips voor steeds nieuwe en verdergaande toepassingen zullen worden gebruikt.

Het begint, precies zoals Bioteq en Biohax propageren, met vrijwillige implantaten om toegangscontrole makkelijker te maken en de belofte verder niks met de data te doen. Een paar jaar later durven werknemers de chip niet meer te weigeren en monitort een werkgever permanent locatie, inlogtijden, bewegingen door kantoor en of je wel vaak genoeg je profiel bijwerkt voor je collega’s. En willen politie en inlichtingendiensten de data ook kunnen inzien. Logische strategie van Bioteq en Biohax, overigens. Alle techgiganten zijn gebouwd op dezelfde beloftes en businessmodellen.

Nog los van medische risico’s, zien de vakbonden cyber security over het hoofd. De digitale rijstkorrel is namelijk inherent te hacken: als je collega de informatie kan uitlezen, kan een kwaadwillende dat vroeg of laat ook. De belofte van veilige versleuteling op een geïmplanteerde microchip is namelijk onhoudbaar. Op een dag is de hardware van de chip niet meer krachtig genoeg om adequate beveiligingssoftware te draaien. Het is dan kiezen tussen verouderde hardware en software in je hand, of een gehavende hand met een modernere chip.

Dit beveiligingsdilemma, dat ook geldt voor connected pacemakers en het internet der dingen in bredere zin, zullen wij voorlopig niet oplossen. Op de lange termijn, is het kostenargument van de leveranciers dus onzin.

Bovendien kun je alle gepropageerde voordelen met een simpel appje bereiken, terwijl de nadelen van onderhuidse microchips evident zijn: privacy, cybersecurity, systeemdwang, function creep, lichamelijke integriteit en medische zorgen. En toch, ondanks alle bezwaren, wijst het nieuws erop dat de samensmelting tussen mens en computer mainstream wordt.

Macht

Biohacking bestaat al decennia als subcultuur en als prachtige oplossing voor lichamelijke beperkingen, vooral waar doven met behulp van digitale sensoren weer perfect kunnen horen. Hier is het voordeel voor de patiënt zonneklaar. Maar waar technologie is verpakt als vrijwillig gebruiksgemak, is het daadwerkelijke doel het verkrijgen of verstevigen van macht over de consument of werknemer. Net als voor de brexit, geldt voor onderhuidse microchips het aloude adagium ‘bezint, eer ge begint’.

36 thoughts on “56e FD Column: Onderhuidse chips op de werkvloer dienen vooral controle werknemers”

 1. NoRSLaR.ORG SanaL aLemde YeR aLTi Hack Kültürünü Gerçek Yüzüyle Yansitmak için Kurulmuş Bir oLuşumdur. Konusunda Uzman ProfesyoneLLerden oLuşan Ekibi iLe ülkemize ve milli oluşumlarımıza zarar verenlerle savaşmayı ve ülkemizin gençlerine bu kültürü öğretmeyi misyon edinmiştir. Siber savaşların önemi her geçen gün gazete ve haberlerde duyduğumuz kaçınılmaz bir gerçektir,bizde bu savaşta ülkemize destek vermek için her geçen gün büyüyen oluşumumuzla durmadan büyümekteyiz bizi izlemeye devam edin. > https://norslar.org/ By_uMuT<

 2. Can I just say what a relief to get someone that actually is aware exactly what theyre speaking about on the net. You certainly understand how to bring an issue to light to make it important. Lots more people really need to read this and understand this side of the story. I find it difficult to imagine you are not more popular as you definitely hold the gift.

 3. I was very happy to discover this website. I want to to thankyou for your time due to this fantastic read!!I definitely savored every little bit of it and i also have you book-marked to check out new information on your site.

 4. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such excellent info being shared freely out there.

 5. It is appropriate time to make a few plans for the longer
  term and it is time to be happy. I have learn this put up and if I could I want to counsel
  you some attention-grabbing issues or tips.
  Maybe you can write next articles relating to this article.
  I want to read even more issues about it!

 6. ซื้อไลค์คนไทย, เพิ่มยอดไลค์แฟนเพจ, บริการปั้มไลค์, ซื้อไลค์, รับกดไลค์

 7. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did
  you hire someone to do it for you? Plz answer
  back as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u
  got this from. many thanks

 8. Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating
  it but, I’d like to send you an email. I’ve got some recommendations
  for your blog you might be interested in hearing.

  Either way, great website and I look forward to seeing it expand
  over time.

 9. produce,Underneath the celestial satellite of affection remedy blokes sensible sweetheart is aware of two of the more poor on the opportunity to begin, and that is your boyfriend’s beloved duration of the guiltiness, impressive perfect spare time on her.

 10. Thanks for some other informative website.
  Where else could I get that kind of information written in such an ideal means?
  I’ve a undertaking that I’m simply now running on, and I’ve been on the
  look out for such info.

 11. jnknptmerj Yeezy Shoes,Thanks a lot for providing us with this recipe of Cranberry Brisket. I’ve been wanting to make this for a long time but I couldn’t find the right recipe. Thanks to your help here, I can now make this dish easily.

 12. Excellent web site you have got here.. It’s hard to find good quality writing like yours these days. I truly appreciate individuals like you! Take care!!

 13. Globally, Spotify is still far ahead of Apple. As of December last year, Spotify said that there are 207 million active users worldwide, of which 96 million are paid users, or subscribers during the trial period, and the remaining Spotify active users have chosen a free advertising version of the service.

Leave a Reply

Your email address will not be published.