32e FD Column: Tijdperk Trump – Internetbeleid glipt het Westen door de vingers

Klik op het plaatje om de column uit de krant te lezen. De tekst staat ook hieronder omdat Hans daar altijd om zeurt. Volg deze link voor mijn eerdere FD columns.

Tijdperk Trump – Internetbeleid glipt het Westen door de vingers

De globaliseringselite op het World Economic Forum in Davos en anarchisten op het hackerscongres 33c3 in Hamburg zijn opvallend eensgezind: Donald Trump is onvoorspelbaar (en dus eng). De internetagenda van de kersverse president was uiteraard in Hamburg en zelfs in Davos een hoofdthema, omdat de EU en de VS op korte termijn consensus moeten bereiken over brandende kwesties als privacy en cybersecurity. In feite laat Trump al na een paar dagen zien dat die noodzakelijke consensus onhaalbaar is. Door de steeds diepere breuk tussen de EU en de VS verliest het Westen de grip op de kernwaarden van het mondiale internet. Burgers, innovatie en vooral multinationals zijn het kind van de rekening.

Consensus van het Westen over privacy en cybersecurity is zowel juridisch noodzakelijk als wenselijk. Noodzakelijk, omdat het Europese Hof van Justitie daarom vraagt. Iets meer dan een jaar geleden verpulverde het Hof de bilaterale afspraken over Trans-Atlantisch datatransport, de ‘Safe Harbor’ regeling, omdat Amerikaanse wetgeving onvoldoende bescherming biedt aan Europese data. Sinds die veelbesproken uitspraak ontwikkelt het Europese Hof de minimumvereisten voor privacy en cybersecurity op het internet bij elke kans, oftewel elke nieuwe zaak, zoals onlangs in een nieuwe strenge uitspraak over de controversiële bewaarplicht bel- en internetgegevens.

Aankomende zomer toetsen Europese datatoezichthouders de vervanger van ‘Safe Harbor’, de nieuwe bilaterale datadeal ‘EU-US Privacy Shield’aan die nieuwe eisen en de praktische invulling daarvan door de VS. Het nieuwe elan van het Hof is ingegeven door het zelfstandige grondrechtencharter van de EU uit 2009. Stilaan blijkt dat de EU een completere trias politica heeft gekregen: Europese en Amerikaanse politici kunnen voor hun internetbeleid niet langer om de grondrechteneisen van het Hof heen.

Daarnaast is westerse consensus wenselijk voor burgers en ondernemingen wereldwijd. Regelmatig lezen wij in deze krant hoezeer cloud computing, het internet der dingen, zelflerende software en nieuwe blockchain-gebaseerde diensten onze economie en samenleving ingrijpend zullen veranderen. Nu is het moment om de kernwaarden van de democratische rechtsstaat in de technologie van de toekomst te verankeren, zoals respect voor grondrechten en gelijke toegang tot nieuwe softwareprotocollen, bijvoorbeeld voor kunstmatige intelligentie en het internet der dingen. Consumenten en bedrijven zijn gebaat bij robuuste regelgeving en rechtszekerheid.

Voor het eerst waren de VS, bij monde van president Barack Obama en Hillary Clinton, bereid bruggen te slaan. Obama introduceerde de eerste federale wet voor databescherming ooit, het ‘Privacy Shield’ is verre van ideaal maar een flinke verbetering en zelfs voor de uitwisseling van politiegegevens ligt er nu een privacydeal. De EU en VS waren het lang niet altijd eens, maar een consensus leek in de maak, die vervolgens internetafspraken met landen in Zuid-Amerika en Azië beïnvloedde.

Trump zit pas een paar dagen op zijn troon, maar heeft nu al een broertje dood aan privacy en cybersecurity.

Trump zit pas een paar dagen op zijn troon, maar heeft nu al een broertje dood aan privacy en cybersecurity. Hij wil een database te laten bouwen van alle moslims in de VS. Hij is tegen de versleuteling van internetcommunicatie. Zijn net benoemde CIA-chef Mike Pompeo verklaarde op 23 januari dat de garanties waar het ‘EU-US Privacy Shield’ op rust, in de prullenbak moeten. Trump kan zelfs een meerderheid creëren langs zijn eigen wensen in het Amerikaanse Supreme Court, waarmee hij impliciet privacy en andere grondrechtendebatten decennia naar zijn hand kan zetten. Waar de Europese trias politica completer wordt, is deze in de VS helaas ver te zoeken, nu Trump de uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht kan controleren. Onder Trump zullen de VS en de EU als beleidsmakers niet naar elkaar toegroeien, maar juist verder uit elkaar.

Het Westen heeft de komende jaren een uitgelezen kans en een juridische plicht de kernwaarden van de democratische rechtsstaat in het internet te verankeren en mondiale markten langs die spelregels te creëren. Maar door het schisma in het Westen zal datatransport haperen en blijven de broodnodige juridische kaders uit. En als het ‘vrije’ Westen er al niet uit komt, zullen China en Rusland hun eigen ecosysteem voor het internet verder uitbouwen. Rusland, China en ‘America first’. Misschien drijft Trump de globaliseringselite en internetanarchisten naar elkaar; beide kampen accepteren het nieuwe elan van het Europese Hof.
Maar al wil Davos het niet horen, op bestuurlijk niveau is het economische en morele leiderschap van het ‘vrije’ Westen, ook op het internet, tanende.

8 thoughts on “32e FD Column: Tijdperk Trump – Internetbeleid glipt het Westen door de vingers”

 1. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very useful info specially the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck.

 2. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the captial of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  The Jewish people deny Jesus as their Messiah and have stated that their Messiah has been identified and is waiting to be revealed. They say this man will rule the world under a one world religion called “spiritualism”.

  They even printed a coin to raise money for the Temple with Donald Trumps face on the front and with king Cyrus'(who built the second Temple) behind him. On the back of the coin is an image of the third Temple.

  The Bible says this false Messiah who seats himself in the Third Temple will be thee antichrist that will bring about the Great Tribulation, though the Jewish people believe he will bring about world peace. It will be a false peace for a period of time. You can watch interviews of Jewish Rabbi’s in Israel speaking of these things. They have their plans set in place. It is only years away!

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically Revelation 13:16-18:

  He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name.” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we need two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  VISIT http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM TO SEE PROOF FOR THESE THINGS AND MUCH MORE! TELL YOUR FRIENDS AND FAMILY. SHARE THIS MESSAGE!

 3. I am not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.

Leave a Reply

Your email address will not be published.