62e FD Column: Recht en rechtspraak waarborg tegen oncontroleerbare kunstmatige intelligentie

Deze column staat in Het Financieele Dagblad van 7 februari 2019. Volg deze link voor mijn eerdere FD columns.

Hoe succesvoller wetenschap en technologie voortschrijden, hoe ondoorzichtiger en obscuurder zij worden’. Naarmate de tijd vordert, lijkt deze diepzinnige uitspraak van de Franse filosoof Bruno Latour, uit 1999, onze hypertechnologische wereld alsmaar beter te beschrijven. De kunstmatige intelligentie (AI) van zelflerende computersystemen destilleert opzienbarende inzichten uit gigantische bergen inputdata. Tegelijkertijd lukt het ontwikkelaars van AI-systemen en wetenschappers vaak niet om vooraf te voorspellen of achteraf te verklaren hoe zelflerende systemen zulke bovenmenselijke prestaties leveren. Sterker nog: steeds vaker hoor je dat uitlegbaarheid van de werking van AI-systemen aan gewone stervelingen een rem zou vormen op de voorspellende kracht van AI.

Illustratie: Hein de Kort

Zwarte doos

Toch beginnen wetgevers en rechters het recht als werktuig te gebruiken om de ‘zwarte doos’ van technologie en wetenschap open te breken. De strenge Europese privacywet AVG en baanbrekende rechterlijke uitspraken verlangen transparantie van inputdata en uitlegbaarheid van besluiten die door machines worden genomen. Of het nu gaat om zelfrijdende auto’s, beleggingsbeslissingen of automatische gezichtsherkenning op straat, innovatie en recht liggen op ramkoers. In tegenstelling tot het veelgehoorde determinisme van ontwikkelaars en Latour – de technologie werkt nu eenmaal zo, dus vergeet het maar met je uitlegbaarheid – zal het recht uitlegbaarheid afdwingen. Althans, in Europa. 

Sinds het bestaan van computers maken wetenschappers zich zorgen over de zwarte doos van technologie. De pionierende cyberneticus Ross Ashby ontwikkelde in 1956 het concept dat de mens weliswaar de input en de output van een machine kent, maar dat de interne werking steeds obscuurder wordt. Toch zijn de recente ontwikkelingen in AI wezenlijk anders. De algoritmes die in ‘machine learning’ liggen besloten zijn namelijk niet langer een reeks door mensen ontworpen regels die tot een besluit leiden, zoals software die automatisch checkt of persoonsgegevens op een uitkeringsaanvraag voorkomen in een databank met fraudeurs. Tegenwoordig herkent AI geheel zelf (‘deep learning’) of onder begeleiding (‘supervised machine learning’) patronen uit al die data. De zelflerende software zet die patronen vervolgens om in vaak onverklaarbare besluitvorming: de computer zegt ‘nee’, dus geen uitkering.

‘Zelflerende software prefereert efficiency en optimalisatie boven rechtvaardigheid en twijfel’

Zelflerende software prefereert efficiency en optimalisatie boven rechtvaardigheid en twijfel. Dat kan controversiële en ongelijkheid versterkende beslissingen opleveren, zoals bij de geheime vrouwonvriendelijke AI-recruitmenttool van Amazon. Maar het kan ook levens redden. Neurowetenschappers publiceerden in ‘Nature’ (maart 2018) Nobelprijswaardig onderzoek, waarin zij zelflerende software loslieten op 1104 diagnoses van hersentumoren. De software ontdekte voorheen onbekende tumorsoorten én in 12,6% van de gevallen kwam de diagnose van de arts en machine niet overeen, waarvan in 92,8% van die gevallen de diagnose van de computer accurater was.

In dit tumorenonderzoek was sprake van ‘supervised machine learning’. ‘Deep learning’ gaat nog een stap verder. Dat wordt bijvoorbeeld toegepast bij beeldherkenning. Ontwikkelaars laten dan hun basisalgoritmes los op, zeg, tien miljard foto’s om personen of objecten te identificeren. De software is zo ontworpen dat de software zelf in fases de foto’s steeds specifieker classificert, van ruwe vormen tot op het niveau van beeldpixels. Aan het einde van de rit belooft de software bijvoorbeeld om voor de mens onherkenbare personen via AI alsnog te identificeren. Vanuit dit principe plaatst de Chinese overheid momenteel twee camera’s per inwoner(!), om zo permanente beeldherkenning van burgers te verkrijgen.

Onderzoekers van het bureau voor militaire technologie van het Amerikaanse leger, DARPA, stellen dat de voorspellende waarde van AI afneemt, als je deep learning software zo moet inrichten dat mensen de patroonherkenning kunnen begrijpen. Waar het Amerikaanse leger en de Chinese overheid nu nog ongecontroleerd hun gang kunnen gaan, overtreed je in Europa de wet.

Want als je in Europa geautomatiseerd persoonsgegevens analyseert, geeft privacywet AVG de betrokken persoon het recht op een verklaring van de systeemlogica en de mogelijkheid tot correctie en verwijdering van persoonsgegevens. En in een recente zaak over de geautomatiseerde WOZ-waardebepaling van een woning formuleerde de Hoge Raad een nu al historische nieuwe rechtsregel: bij zulke geautomatiseerde besluitvorming ‘moet het bestuursorgaan zorgdragen voor de inzichtelijkheid en controleerbaarheid van die keuzes, aannames en gegevens.’ DARPA voorzag al dat Amerikaanse technologie lastig te slijten zou zijn in Europa, dus heeft het in 2016 een reusachtig onderzoeksprogramma opgezet onder de titel ‘Explainable AI’. Het model van het winnende onderzoeksteam moet binnenkort klaar zijn, wordt in 2020 getest en moet in 2021 gereed zijn.

Heilige graal

Het verenigen van uitlegbaarheid en voorspelbaarheid is de heilige graal om AI en vooral deep learning te laten landen in de samenleving. Hierbij ligt de sleutel in het onderscheid tussen de testfase (vooraf niet uitlegbaar) en implementatie (achteraf wel verklaarbaar) en transparantie.

Hoe dat ook zij, twintig jaar na dato lijkt Latour’s uitspraak de toekomst van AI in China en de VS te voorspellen. Gelukkig biedt het recht in Europa bescherming tegen obscure AI.

54 thoughts on “62e FD Column: Recht en rechtspraak waarborg tegen oncontroleerbare kunstmatige intelligentie”

 1. Greetings! I know this is kinda off topic butI was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?Thanks a lot!

 2. Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it 😉 I willcome back once again since I du an safira khang dien – canhosafira.com.vn it.Money and freedom is the best way to change, mayyou be rich and continue to guide other people.

 3. I just want to tell you that I am newbie to blogging and truly savored your web site. Probably I’m want to bookmark your blog post . You absolutely come with superb article content. Thanks for revealing your webpage.

 4. Hello, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 5. Have you ever thought about adding a little bit more
  than just your articles? I mean, what you say is
  fundamental and everything. Nevertheless think about
  if you added some great pictures or video clips to give
  your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and videos, this website could definitely
  be one of the very best in its niche. Amazing blog!

 6. I have recently started a blog, the information you offer on this website has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work. “The man who fights for his fellow-man is a better man than the one who fights for himself.” by Clarence Darrow.

 7. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the captial of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  Jewish Rabbis have publicly announced that their Messiah will be revealed in the coming years who will be a leader and spiritual guide to all nations, gathering all religions under the worship of one God.

  Biblical prophecy tells us that this Jewish Messiah who will take the stage will be the antichrist “who opposes and exalts himself above all that is called God or that is worshiped, so that he sits as God in the temple of God, showing himself that he is God” (2 Thessalonians 2:4). For a time, he will bring about a false peace, but “Therefore when you see the ‘abomination of desolation,’ spoken of by Daniel the prophet, standing in the holy place (Matthew 24:15)…then there will be great tribulation, such as has not been since the beginning of the world until this time, no, nor ever shall be” (Matthew 24:21).

  “Little children, it is the last hour; and as you have heard that the Antichrist is coming, even now many antichrists have come, by which we know that it is the last hour” (1 John 2:18).

  “The coming of the lawless one is according to the working of Satan, with all power, signs, and lying wonders, and with all unrighteous deception among those who perish, because they did not receive the love of the truth, that they might be saved. And for this reason God will send them strong delusion, that they should believe the lie, that they all may be condemned who did not believe the truth but had pleasure in unrighteousness” (2 Thessalonians 2:9-12).

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically in Revelation 13:16-18:

  “He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.”

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. This Mark couldn’t be spiritual because the word references two different physical locations. If it was spiritual it would just say in the forehead. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  “Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we needed two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  Visit http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM to see proof for these things and why the Bible trul is the word of God!

  If you haven’t already, it is time to seek God with all your heart. Jesus loves you more than you could imagine. He wants to have a relationship with you and redeem you from your sins. Turn to Him and repent while there is still hope! This is forever…God bless!

 8. Howdy! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or
  maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
  My website goes over a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each
  other. If you might be interested feel free to send
  me an email. I look forward to hearing from you! Superb
  blog by the way!

 9. I think that what you published made a bunch of sense. But,
  consider this, suppose you composed a catchier post
  title? I mean, I don’t want to tell you how to run your blog, however what if you added something that makes people want more?

  I mean 62e FD Column: Recht en rechtspraak waarborg tegen oncontroleerbare kunstmatige intelligentie | axelarnbak.nl
  is a little plain. You might peek at Yahoo’s home page
  and note how they create article titles to
  get people interested. You might try adding a video or a pic or two
  to grab readers interested about what you’ve got to say.
  In my opinion, it could make your blog a little bit more interesting.

 10. Greetings from Colorado! I’m bored at work so I decided
  to check out your site on my iphone during
  lunch break. I really like the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m surprised at how fast your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, superb site!

 11. Hey there! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
  There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Cheers

 12. Greate article. Keep writing such kind of info
  on your page. Im really impressed by your site.
  Hi there, You have done an excellent job. I will certainly digg
  it and personally suggest to my friends. I’m confident they’ll
  be benefited from this website.

 13. Excellent post. Keep posting such kind of information on your blog.
  Im really impressed by your site.
  Hey there, You have done an excellent job.
  I will definitely digg it and in my opinion suggest to my friends.
  I am confident they’ll be benefited from this web site.

 14. If some one desires expert view regarding running a blog after that i recommend him/her to pay a
  visit this blog, Keep up the fastidious work.

 15. Greetings I am so glad I found your website, I really found you by error,
  while I was researching on Google for something else, Nonetheless I am here now and would
  just like to say thanks a lot for a marvelous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to read it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the fantastic job.

 16. Hello, Neat post. There’s an issue together with your web site in internet explorer, could check this?
  IE nonetheless is the market leader and a large component of people will miss your excellent writing due to
  this problem.

 17. 5/13/2019 @ 08:09:37 In my estimation, axelarnbak.nl does a excellent job of covering subjects of this type. Even if ofttimes deliberately polemic, the posts are more often than not well researched and challenging.

 18. Wonderful beat ! I wish to apprentice whilst you amend your web site, how can i
  subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal.
  I were tiny bit acquainted of this your broadcast provided
  vivid clear concept

 19. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this
  website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this
  from. cheers

Leave a Reply

Your email address will not be published.