42e FD Column: Big Brother Awards verklaren vertrouwensbreuk burger en politiek

Klik op het plaatje om de column uit de krant te lezen. De tekst staat ook hieronder omdat Hans daar altijd om zeurde. Volg deze link voor mijn eerdere FD columns.

Big Brother Awards verklaren vertrouwensbreuk burger en politiek

Begin deze week maakte Bits of Freedom de nominaties voor de jaarlijkse Big Brother Awards bekend. De digitale burgerrechtenbeweging reikt op 11 december de privacypoedelprijzen uit tijdens het jaarlijkse awardsgala. De nominaties bieden alvast een overzicht van de stand van privacy in Nederland.

Illustratie: Hein de Kort

 

De politiek blijft eigen beloften breken en legitieme privacybezwaren naast zich neerleggen. Instanties als de Belastingdienst en de Dient Uitvoering Onderwijs vallen weer terug in hun dataverslavingspatronen. Tegelijkertijd weten getroffen burgers ineens hun weg naar de rechter te vinden, die desgevraagd de wetgevende en uitvoerende macht corrigeert. Los van deze nieuwe positieve noot in onze digitale trias politica, bieden de Awards zo een verklaring voor de veelbesproken vertrouwensbreuk tussen burger en politiek. 

Onder de genomineerden staan bekende schandalen en belangrijke incidenten die nauwelijks in de media zijn besproken. Voor de publieksprijs selecteerden de belangstellenden CDA-leider Sybrand Buma en het nieuwe kabinet voor het doordrukken van de controversiële ‘sleepwet’ voor de inlichtingendiensten, en GGZ Nederland die buitengewoon gevoelige patiëntdata van psychiaters deelt met zorgverzekeraars. Voor de expertprijs nomineerde een externe jury Focum, ‘s lands grootste handelaar in dataprofielen, de Belastingdienst en Translink, beide voor het onrechtmatig verzamelen en delen van enorme hoeveelheden data van iedere Nederlander.

Een jaarlijks terugkerend patroon bij de Big Brother Awards is hoezeer de politiek lastige privacykritiek negeert en beloften breekt. Buma zei in de Volkskrant dat zijn partij de uitslag van het referendum in maart over de ‘sleepwet’, die inlichtingendiensten zonder noemenswaardige waarborgen de bevoegdheid geeft de bevolking op grote schaal af te luisteren, niet zal respecteren. Maar voor het Oekraïne-referendum zei Buma dat “je niet achteraf kan zeggen: we doen toch maar wat we willen. Dan is het uit met het vertrouwen”.

Rutte III is genomineerd omdat het de sleepwet in het regeerakkoord heeft doorgedrukt, ondanks kritiek van de Raad van State, Raad voor de Rechtspraak, tal van wetenschappers en een reeks beroepsverenigingen, zoals van journalisten en huisartsen. Of kiezers zich nu wel of niet interesseren voor de sleepwet, de politieke ongehoorzaamheid appelleert aan een algemener gevoel van wantrouwen in de politiek. ‘Den Haag’ slaat een referendum en inhoudelijke kritiek in de wind. Kiezers vragen zich dan terecht af, welke belangen de politiek nu eigenlijk dient.

Het negeren van privacy verdiept de kloof tussen burger en politiek

De nominaties laten ook de dataverslaving van uitvoeringsinstanties zien. Met name de Belastingdienst bietst als een ware verslaafde naar gevoelige data bij NS, autoleasebedrijven, parkeerautomaten, crèches en minstens 180 (!) andere databronnen. Bovendien onthulde tv-programma Zembla dat de Belastingdienst door bestuurlijk wanbeleid te weinig goede inspecteurs in dienst heeft en daarom externe consultants inhuurt die onze datadossiers elders onderzoeken – onrechtmatig en onveilig.

Ook GGZ Nederland, DUO en Translink laten data rijkelijk vloeien buiten de eigen organisatie, zonder dat wij het weten of zonder wettelijke basis. Het doemscenario van George Orwells fenomenale boek 1984 is nu realiteit: zodra je op de snelweg rijdt of incheckt met je ov-chipkaart, registreren tientallen overheidssystemen wat je doet.

Burger zoekt vaker heil bij rechter voor bescherming digitale rechten

Ondanks structurele tegenslag bij de politiek, is de burger dom noch lui. Want de rechter staat wél open voor een inhoudelijk debat. Dit jaar heeft de rechter de Belastingdienst, DUO en Translink al veroordeeld voor hun dataverslaving. De sleepwet zal ook door de rechter worden getoetst, dankzij een brede coalitie procederende burgers. Deze trend zal sterk toenemen met de komst van een vloedgolf strenge Europese privacyregels en Europese uitspraken naar aanleiding van de Snowden-onthullingen.

Elke keer dat de rechter eraan te pas komt is een nederlaag voor ‘Den Haag’. Populisten spinnen er garen bij. De oplossing voor de gevestigde orde is simpel. Blijf bij gedane beloftes. Wees transparant over het specifieke doel van een wet of IT-systeem en breidt dat niet stilletjes uit. Als iets niet mag, weersta de verleiding en stuur recidivisten als de Belastingdienst naar de afkickkliniek. Het negeren van privacy levert niet alleen een Big Brother Award op, maar verdiept de kloof tussen burger en politiek.

Axel Arnbak was in 2009 en 2010 betrokken bij de organisatie van de Big Brother Awards. 

12 thoughts on “42e FD Column: Big Brother Awards verklaren vertrouwensbreuk burger en politiek”

 1. I was recommended this web site by my cousin. I’m
  not sure whether this post is written by him as nobody else know
  such detailed about my difficulty. You are incredible!
  Thanks!

 2. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and
  i was just curious if you get a lot of spam remarks? If so how do you protect against it,
  any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s
  driving me mad so any help is very much appreciated.

 3. Thanks for some other informative blog. The place else may just I getthat kind of info written in such a perfect way?I’ve a undertaking that I am simply now operating on, andI’ve been on the look out for such info.

 4. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site.You have some really good articles and I feel I would be a good asset.If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write somematerial for your blog in exchange for a linkback to mine. Please shoot me an e-mail if interested.Regards!

 5. Hi there! This post couldn’t be written anybetter! Looking at this post reminds me of my previousroommate! He always kept preaching about this. I most certainly willforward this information to him. Fairly certain he’ll have a good read.Thank you for sharing!

 6. The Positive Effects of Reiki around the Human BodyReiki is recognized for its positive results for the human body.However, lots of people of those that have never yetexperienced its power know what exactly Reiki doesand what its final results are. If you are enthusiastic about the way in which Reiki will help you, then continue reading to see what Reiki can do for yourhealth, mind and soul.1. Increases one’s body’s power to heal itself. Normally, your body has a defense system which functions good so long as the Kiflow just isn’t interrupted. When the Ki is not capable of flow through one’s body,illnesses and diseases can seem. Reiki stimulates the flow of positive energy, thus enabling one’s body to heal itself and fight thebodily and mental attacks more efficiently.2. Cleans the body of most toxins. Because it acts on the entire body, it is oneof the few complete detox programs one can possibly follow.In addition to that it does not involve refraining from foodor any other type of activity. Yet, mental poison have to be banned from your individual’s mind becausethey will have a negative impact upon treatments.3. Promotes health, positive thoughts and relaxation. The principles of Reiki depend upon positive thinking, thus a peaceof mind and relaxation is induced to the individual.By removing negative energy and promoting a sense peace, the healingprocess will likely be easier and shorter, regardless of the illness or disease from where the average person suffers.4. Works about the digestive system and enhances the benefic effectsof almost everything an individual ingests, from food and waterto medicines and curative herbs. Thus, it can be successfully used as a complementary therapyfor those already taking medicine, but concurrently it isideal for maintain the average person’s health in good parameters.5. Works on personal feelings, helping people defeat negative experiences fromtheir lives and coping with unexpected or unpleasant situations using their lives.People with depressions, anxieties or being affected bystress can see dramatic improvements of these conditions following the Reiki sessions.6. Makes the transition from life to deathmuch simpler. It helps the soul transcend into immortality andone’s body feel less struggling with this transformation. This is why many Reiki adepts use the Ki to generate their transition derived from one of world toa different smoother.Reiki offers healing for many kinds of bodily conditions,as well as the spiritual problems. It is like a best ally for all thosepeople in need, nevertheless it also can relieve healthy people from quotidian stress and problems.You can read details here on website : http://reiki-master.cf/

Leave a Reply

Your email address will not be published.