37e FD Column: Eerste Kamer moet wetsvoorstel over hacken door politie opschorten

Klik op het plaatje om de column uit de krant te lezen. De tekst staat ook hieronder omdat Hans daar altijd om zeurt. Volg deze link voor mijn eerdere FD columns.

Eerste Kamer moet wetsvoorstel over hacken door politie opschorten

Zonder specifieke wettelijke bevoegdheid hacken Nederlandse opsporingsdiensten computers in binnen- en buitenland. In ieder geval sinds het Bredolab-incident in 2010. Even lang al probeert het ministerie van Veiligheid en Justitie een wet langs de Staten-Generaal te loodsen die deze inzet van overheidsdwang moet legaliseren. Iedereen vindt dat internetcriminaliteit moet kunnen worden aangepakt en toch stuit de voorgestelde hackbevoegdheid al jaren op stevige kritiek uit alle hoeken van de samenleving.

Tot veler frustratie hielp coalitiepartner PvdA eind 2016, vlak voor de verkiezingen, de VVD alsnog aan een meerderheid in de Tweede Kamer voor de hackwet. Nu moet de Eerste Kamer constitutionele chocolade maken van de controversiële wet. Juist de senaat, de grondrechtenwaakhond van ons staatsbestel, moet het hoofd koel houden en de hackbevoegdheid pas goedkeuren als het kabinet de talloze onbeantwoorde vragen en aanzienlijke bezwaren wegneemt.

Digitale variant

Hacken verenigt telefoontap, huiszoeking en heimelijke observatie in één digitale variant

Plaatje

Op het eerste gezicht klinkt het logisch de politie een hackbevoegdheid toe te kennen, vooral gelet op soms geavanceerde en vaak weerzinwekkende vormen van cybercrime. Maar de hackbevoegdheid is een ongekend verregaande vorm van overheidsdwang. Hacken verenigt namelijk de telefoontap, huiszoeking, heimelijke observatie, infiltrant en zo’n beetje het hele analoge arsenaal van de politie in één digitale equivalent. Politiek en samenleving debatteren dus scherp over de impact op individuele privacy, collectieve cybersecurity en geopolitieke verhoudingen.

De principiële privacybezwaren zijn evident en het kabinet deed hier en daar al wat water bij de wijn. Toch blijft het universele karakter van de hackwet problematisch voor het parlementaire debat. Want hoe verhoudt de hackwet zich tot haar fysieke evenknieën? En is het, in lijn met de voorstellen van de Tilburgse hoogleraar Koops, niet tijd voor een nieuw digitaal huisrecht voor computersystemen en clouds, waarin tegenwoordig administratie, brieven en fotoboeken handig bij elkaar staan opgeslagen? Eén hack kan alle digitale kroonjuwelen ineens prijsgeven.

Het Wetboek van Strafvordering heeft zich in twee eeuwen ontwikkeld tot een elegante catalogus, waarbij per dwangmiddel de privacyschending en waarborgen genuanceerd zijn afgewogen. Voor zulke vragen heeft de Eerste Kamer onvoldoende tijd. Rechters, die de inzet van hacken in individuele gevallen vooraf moet goedkeuren, klagen terecht dat het aan tijd en budget ontbreekt om die taak te vervullen. De Raad voor de Rechtspraak pleit dan ook voor een nieuw toezichtsorgaan dat de inzet van de hackbevoegdheid naast individueel ook integraal toetst.

Belang

Politie heeft met een hackwet belang bij kwetsbare ICT-systemen

De impact van de hackwet op cybersecurity is zowel fascinerend als zorgelijk. De samenleving kan niet zonder veilige ICT, maar de politie heeft met een hackwet belang bij kwetsbare systemen. De Amerikaanse overheid ligt op dit gebied al jaren in de clinch met Apple en WhatsApp, omdat de iPhone en de app de cybersecurity van burgers ‘te goed’ beschermen. Inmiddels kun je als hacker meer dan $ 1 mln verdienen door een nog onbekende kwetsbaarheid in het besturingssysteem van de iPhone te ontdekken en te verkopen aan digitale wapenhandelaren. Zij maken vervolgens peperdure hackingtools voor onze politie. Zo stimuleert de hackwet een cultuur van onveiligheid.

De geopolitieke dimensie is nog ingewikkelder. Net als analoge wapenhandelaren, leveren digitale collega’s hun waar vaak aan onfrisse regimes. Zo publiceerde Wikileaks al in 2014 dat de Nederlandse politie dezelfde FinFinsher-spyware heeft ingekocht als kwade regimes in Bahrein, Pakistan en Oeganda. De hackwet verbiedt het inkopen van kwetsbaarheden, maar zegt niets over zakendoen met kwestieuze wapenhandelaren. Daarnaast bevat de hackwet geen verbod op hacken over de grens. Behalve een schending van soevereiniteit, zien China, Rusland en Iran de hackwet ook als uitnodiging hier te komen hacken. Activisten en R&D-intensieve bedrijven zijn daar niet bepaald blij mee.

De Eerste Kamer heeft dus nog een stevig debat over de wenselijkheid en de uitvoerbaarheid van de hackwet te voeren. In de Tweede Kamer kon de wet nog overleven dankzij politieke opportuniteit. De Eerste Kamer doet er goed aan de hackwet op te schorten, totdat de essentiële vragen en aanzienlijke bezwaren zijn geadresseerd.

Axel Arnbak is advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek en onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht (UvA). Reacties: @axelarnbak. Dit artikel is een verkorte bewerking van een lezing in de Eerste Kamer tijdens de ‘Deskundigenbijeenkomst privacy’ op 20 juni a.s.

19 thoughts on “37e FD Column: Eerste Kamer moet wetsvoorstel over hacken door politie opschorten”

 1. I seriously love your site.. Pleasant colors & theme.Did you build this website yourself? Please reply back as I’m wanting to create myown blog and want to know where you got this from or what the theme is named.Many thanks!

 2. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossips and web and this is actually frustrating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 3. Excellent goods from you, man. I have understand your
  stuff previous to and you are just extremely excellent.
  I actually like what you have acquired here, really like what
  you are stating and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still take care of to keep it wise.
  I can not wait to read much more from you. This is really
  a great website.

 4. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the captial of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  The Jewish people deny Jesus as their Messiah and have stated that their Messiah has been identified and is waiting to be revealed. They say this man will rule the world under a one world religion called “spiritualism”.

  They even printed a coin to raise money for the Temple with Donald Trumps face on the front and with king Cyrus'(who built the second Temple) behind him. On the back of the coin is an image of the third Temple.

  The Bible says this false Messiah who seats himself in the Third Temple will be thee antichrist that will bring about the Great Tribulation, though the Jewish people believe he will bring about world peace. It will be a false peace for a period of time. You can watch interviews of Jewish Rabbi’s in Israel speaking of these things. They have their plans set in place. It is only years away!

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically Revelation 13:16-18:

  He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name.” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we need two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  VISIT http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM TO SEE PROOF FOR THESE THINGS AND MUCH MORE! TELL YOUR FRIENDS AND FAMILY. SHARE THIS MESSAGE!

 5. anlwyalf Yeezy Boost,Thanks a lot for providing us with this recipe of Cranberry Brisket. I’ve been wanting to make this for a long time but I couldn’t find the right recipe. Thanks to your help here, I can now make this dish easily.

 6. IMF Managing Director Christine Lagarde said the global economy was “a subtle “Time” and pointed out that “the tension in the international trade has brought significant downside risks to the global economy.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.